hero

Het technische fundament voor een succesvolle start van een development project

author avatar
Ties Luijendijk

Leg een stevig technisch fundament voor je development project met rb2. Ontdek hoe onze workshops tijdens de Discovery Fase de architectuur van jouw platform vormgeven en efficiënte samenwerking stimuleren. Klaar om jouw visie te realiseren?

In een eerdere blog over de Discovery Fase legden we uit wat er nodig is om de ‘wat en waarom’ van een nieuw te bouwen platform vast te stellen en de vier stappen die daarvoor genomen moeten worden. In het kort zijn dit het vormgeven van de business- en productvisie binnen de context van de organisatie, gevolgd door het opstellen van de Story Map met user journeys en de Product Backlog met de concrete functionaliteiten op volgorde van prioriteit.

In deze blog zoomen we in op de sessies die rb2 samen met bedrijven doet om tijdens de Discovery Fase de technische basis te leggen voor een succesvol nieuw platform. In vier verdiepende workshops wordt duidelijk hoe de architectuur er op verschillende niveaus uit gaat zien. Het doel: een technisch ontwerp van het nieuwe platform, met de daarbij horende componenten en integraties.

Verdiepende workshops tijdens de Discovery Fase

Domain events
Tijdens deze workshop wordt de architectuur in kaart gebracht die nodig is om ‘events’ zoals producten, orders en klantinformatie te faciliteren. Dit is inclusief het wijzigen, toevoegen en verwijderen van deze kenmerken. Er wordt gekeken naar de rol die bestaande en nieuwe systemen spelen in ieder proces en de effecten op de performance en load op het platform.

Technische architectuur & integraties
In deze sessie focussen we op hoe de technische architectuur eruit ziet en welke systemen met elkaar moeten communiceren en welke niet. Het is belangrijk om vooraf al te weten welke integraties nodig zijn. Welke integraties kunnen worden gerealiseerd via een API en welke moeten op maat worden gebouwd? De antwoorden op deze vraag bepalen hoeveel tijd en budget er nodig is om de architectuur met de daarmee geïntegreerde applicaties op te leveren.

Als er voor headless commerce oplossingen van Bigcommerce, Commercetools of SCAYLE wordt gekozen, dan biedt rb2’s CoreConnect een framework waarmee binnen een paar weken een MVP kan worden live gezet.

Integratie architectuur
In de workshop ‘integratie architectuur’ wordt in detail gekeken naar integraties met de maatwerk-componenten uit het bestaande landschap die behouden worden op het nieuwe platform. Deze componenten nemen in de regel een belangrijke plek in, in de bedrijfsprocessen van organisaties.

Infrastructuur en data migratie
Tot slot besteden we tijd aan de IT-infrastructuur en de migratie van data van het oude naar het nieuwe platform. Om welke datatypen, applicaties en databases gaat het? Hoe zorgen we voor een effectieve data migratie? En met welke partners moeten we samenwerken om dit succesvol te doen? Allemaal vragen die in deze sessie worden beantwoord.

Way of working

Als organisatie doe je er goed aan om aan het begin van een platform-project af te stemmen met de development-agency hoe de samenwerking het beste kan verlopen om tot het gewenste resultaat te komen. 

Bij rb2 werken we op basis van het Scaled Agile Framework en werken we bij voorkeur met ‘scrummers’ aan de klantzijde. Vooraf maken we concreet bij wie de regie en verantwoordelijkheid ligt in welke fase van het ontwikkelproject. De samenwerking met third parties – op het gebied van design, marketing, nalopen en testen van systemen – is daar een belangrijk onderdeel in, aangezien ons ontwikkelwerk afhankelijk is van de inspanningen, looptijden en processen van deze externe partijen.

We werken regelmatig met een Proof of Concept, waarin we snel een werkend nieuw platform – met beperkte functionaliteiten – kunnen laten zien. Bij onze klant Gadero konden we binnen enkele maanden een systeem laten zien waarop een van de meest complexe user journeys en belangrijke integraties – tussen CoreConnect van rb2, Contentful en Commercetools - werkten.

Meer weten over de Discovery Fase van rb2? Bekijk onze Discovery Fase pagina.

Deel dit artikel via:

“Klinkt onze Discovery Fase als een goede basis voor jouw project?”
Ties Luijendijk Consultancy Director
Direct naar:
Vind ons:
Neem contact met ons op:

rb2 Netherlands / Wilhelminalaan 1-C / 1441 EK Purmerend /

+31(0)299 200 800 / info@rb2.nl

Language
Nederlands