hero

Waarom de nieuwe generatie de voorkeur geeft aan abonnementen

author avatar
Ties Luijendijk

Er bestaat geen twijfel over dat koopgedrag verandert. Hele generaties zijn gewend om in plaats van een eenmalige transactie, ook voor een abonnement te kunnen kiezen. Deze optie is niet alleen populair vanwege het gebruiksgemak, maar ook omdat abonnementen hen de regie in handen geven.

Als we het over jongeren en abonnementen hebben, is de kans groot dat je meteen denkt aan B2C-aankopen. Zoals de aanschaf van diensten en thuisbezorging van maaltijden. Daar is zeker een grote en groeiende markt voor, maar het ware potentieel van abonnementen schuilt in de B2B-markt. De jonge generaties die met abonnementen zijn opgegroeid zijn al in sterke mate vertegenwoordigd binnen het personeelsbestand bij bedrijven. Deze generatie is dan ook vaak verantwoordelijk voor zakelijke beslissingen.

Tekenen des tijds

Eigendom is een concept waaraan jongeren steeds minder belang hechten. Abonnementen daargelaten gaan zij op veel fronten eenmalige aankopen uit de weg. Veel jongeren verwerpen bijvoorbeeld het idee dat je een huis moet kopen, omdat ze zich daarmee voor lange tijd in de schulden steken en vastgepind zitten aan een vaste verblijfslocatie. Het is waar dat deze ontwikkeling tot op zekere hoogte toe te schrijven is aan marktdruk in de vorm van torenhoge prijzen. Maar er is ook sprake van parallellen: huren lijkt namelijk in veel opzichten op een abonnement.

Millennials en leden van generatie Z zijn gewend geraakt om op hun wenken bediend te worden. In een wereld waarin al je bestellingen de volgende dag op de mat liggen zal dat nauwelijks als een verrassing komen. De verwachtingen van de jongere generaties zijn echter ook van invloed op hun koopgedrag en wat zij acceptabel vinden qua doorlooptijd. 

De behoefte aan betaalbaarheid en keuzevrijheid is een belangrijke reden voor de populariteit van abonnementen. Daarnaast vinden jongeren dat ze de regie moeten hebben over hun financiën en besluitvorming. Ze willen producten en diensten afnemen op een manier waarbij zij de controle in handen hebben in plaats van hun leverancier. En dat is precies wat abonnementen hen kunnen bieden. 

Het bezit van eigendommen heeft lange tijd als statussymbool gediend. Het eigendom van een groot nieuw huis of een flitsende auto werd tot voor kort gezien als een teken van succes. Maar jongere generaties hechten tegenwoordig meer belang aan speciale ervaringen zodat ze op die manier mooie herinneringen verzamelen. In plaats van te zoeken naar objecten die blijk geven van hun rijkdom, plaatsen ze berichten op social media over hun reizen, vriendschappen en ideeën.

De logische conclusie

We kunnen niet langer om de populariteit van abonnementen heen. Het inkoopgedrag is veranderd, en naarmate de nieuwe generaties het stokje overnemen zullen we steeds meer merken hoezeer deze veranderingen van invloed zijn op de manier waarop bedrijven zakendoen. 

Wat nu al zeker is, is dat het ontwikkelen van een abonnementsdienst de beste manier is om je op deze toekomst voor te bereiden. Ook wanneer je verdienmodel is gebaseerd op eenmalige verkoop zijn er genoeg mogelijkheden om op deze trend in te haken. Wij helpen je er graag bij. 

Deel dit artikel via:

    “Wil je na het lezen van deze blog aan de slag met subscriptions binnen jouw organisatie?”
    Ties Luijendijk Consultancy Director
    Direct naar:
    Vind ons:
    Neem contact met ons op:

    rb2 Netherlands / Wilhelminalaan 1-C / 1441 EK Purmerend /

    +31(0)299 200 800 / info@rb2.nl

    Language
    Nederlands